2012-09-13

Shikhye 식혜


Home-made shikhye 우리 엄마가 만든 식혜



 
  Shikhye 식혜   
Shikhye, also known as dansul or gamju in some areas, is a traditional Korean drink that tastes sweet. 단술이나 감주라고도 하는 식혜는 단 맛이 나는 우리나라의 전통 음료입니다.  
My mother makes shikhye on occasion and I will tell you her recipe. 저희 어머니는 가끔 식혜를 만드시는데 어머니의 레시피를 알려 드리겠습니다.  
First, purchase barley malt at a store. 우선 가게에서 엿기름을 사야 합니다.  
Put it into a large bowl and add water to it. 그걸 큰 그릇에 넣고 거기에 물을 넣습니다.  
Stir the mixture a lot of times with your hand in order to make the water turn milky white just as you wash rice before cooking it.  손으로 그걸 여러 번 저어서 뽀얀 물이 나오도록 합니다. 쌀 씻는 것처럼 말이에요.  
Pour the liquid through a sieve to separate the milky liquid from the dregs.  그걸 체에다 걸러서 뽀얀 물 부분과 앙금 부분을 분리하세요.  
Then, pour it over an adequate amount of rice in an electric rice cooker, leaving it at 'keep warm' setting for about six hours. 그 다음 전기 밥솥 안의 적당한 양의 밥 위에 그 물을 붓고는 전기 밥솥을 '보온'으로 해 놓고 한 여섯 시간 정도 놔 두세요.  
If the rice grains begin to float to the top, it's time to put the mixture into a pot and heat it until it boils hard. 밥알이 위로 뜨기 시작하면 그걸 냄비에 넣고 펄펄 끌여야 합니다.  
Add some sugar to it according to your preference. 기호에 맞게 설탕을 첨가하세요.  
Cool the drink and enjoy it! 식혀서 맛있게 드세요.  
The drink is normally consumed icy cold. 식혜는 보통 차갑게 해서 마십니다.  
If you can't make shikhye yourself, just visit any rice cake store in your neighborhood and you're certain to find it there. 식혜를 직접 만들 수 없다면 근처 떡집에 가보세요. 틀림없이 거기서 식혜를 살 수 있을 겁니다.  
There are shikhye cans in the market as well.  시장에 식혜 캔 음료수도 있습니다.  
There are fewer rice grains in those products than in my mother's home made shikhye, making it easier to enjoy them. 그런 제품에는 저희 어머니가 집에서 만든 식혜보다 밥알이 적기 때문에 먹기가 더 좋습니다.  
Whereas my mother prefers to use plenty of rice to make shikhye, I don't like eating the rice part. 저희 어머니는 식혜에 밥을 많이 넣는 것을 좋아하시는데 저는 그 밥알들은 좋아하지 않습니다.  
However, if I leave any rice after drinking it, I am most likely to be told off by her, so for the sake of peace at home, I bite the bullet and eat it up. 그렇지만 식혜를 마시고 나서 밥을 조금이라도 남기면 혼나기 때문에  가정의 평화를 위해 어쩔 수 없이 울며 겨자 먹기로 밥알 부분도 먹습니다. ㅠ.ㅠ  

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